… gemeenschapstuin om te samen te tuinieren
we zoeken grond
alle suggesties zijn welkom
stuur ons een mailtje
stuur ons een mailtje
![]() |
het moet vooral plezant zijn |
101 redenen voor samentuinen
ecologisch Van iedere tuinier wordt verwacht dat hij of zij ecologisch tuiniert. Geen kunstmest of onkruid- en ongediertebestrijders. Respect voor de bodem, het bos als model. (velt.be)
volkstuintjes Een gedeelte van de tuin kan ingedeeld worden in kleinere tuintjes van bijvoorbeeld 50m2 en 100m2 die kunnen gehuurd worden. Samen zorg dragen voor gemeenschappelijke ruimtes en materiaal.
werken met plezier Een samentuin is van alle deelnemers, een gezamenlijk engagement waar vooral plezier beleefd wordt en ook inzet van iedereen wordt verwacht.
ontmoetingsplaats Sociaal contact met de tuiniers, de sympathisanten en de buurtbewoners maakt dit een gezellige en ‘vruchtbare’ plek van waaruit ook andere intiatieven kunnen ontstaan. Een ruimte om van elkaar te leren, samen te genieten en te feesten …
kringlooptuin Minder afval, meer natuur! Dat kan met een afvalarme kringlooptuin! Een slimme tuinier laat de natuur immers voor zich werken. Composteren, hakselen, mulchen, grasmaaisel, bladeren, takkenrillen, takkenwallen, wilgenhutten,.. geen kruimeltje organisch materiaal hoeft de tuin te verlaten.
diversiteit In de tuin is voldoende plaats voor bloemen en planten om zo een natuurlijke biotoop te creëren voor insekten, vogels, egels, ... en mensen :-)
eten wat het dorp schaft In steden en gemeenten begint men te praten over lokale voedselstrategiën. Gemeenschapsintiatieven kunnen daar een rol in spelen. Voedsel voor en door de mensen. Eten brengt mensen samen …
lokale producten Samentuinen, stadslandbouw, boerenmarkten, groenten abonnementen, voedselsteams … steeds meer consumenten kopen rechtstreeks bij de producent. De ‘korte keten’ is populair. Landbouweconomen en ngo’s pleiten zelfs voor meer.
jong en oud Hoog tijd om verloren gegane praktische vaardigheden bij te schaven: zoals tuinieren, inmaken en bewaren van voedsel. Leerzaam en prettig voor jong en oud.
velt bouwde een stevige expertise op in de oprichting van ‘moestuincomplexen’ in nauwe samenwerking met steden en gemeenten. Velt begeleidt actieve burgers in een moestuincomplex om hun moestuin milieuvriendelijk aan te pakken.
begeleiding Velt begeleidt actieve burgers in een moestuincomplex om hun moestuin milieuvriendelijk aan te pakken. Dat doen ze met opleiding en praktische begeleiding in de tuin.
lerend netwerk Ervaringen en kennis worden uitgewisseld. Nieuwe inzichten, oplossingen of werkwijzen ontstaan. Scholen kunnen aansluiten.
de gemeente De inrichting van ecologisch beheerde volkstuinen kadert in duurzaam beheer en ontwikkeling, zoals die door de overheid worden opgelegd (De Samenwerkingsovereenkomst Milieu, Het decreet Reductie bestrijdingsmiddelen, De visie Harmonisch Park- en Groenbeheer)
de overheid De vraag naar volkstuinen is groot. Uit onderzoek blijkt dat de vraag maar voor 1/3de is ingevuld. De overheid wil het samentuinen een extra boost geven. (projectoproep)
transitie Samentuinen en transitie gaan hand in hand. Voedsel is een basisbehoefte, het brengt mensen samen. Leren zaaien en oogsten, met vallen en opstaan … kietelt de nieuwsgierigheid. Je merkt al gauw, iedereen kan het verschil maken … (transitie.be)
minder stress
therapeutisch
contact met de natuur
leren anders leren kijken en bewuster omgaan met voedsel
respect voor de natuur, lokale producten, de boer
beweging
gezondheid
geld besparen
voetafdruk
zelfredzaam
oefening
schoonheid
plezier
eten
vul zelf aan
minder stress
therapeutisch
contact met de natuur
leren anders leren kijken en bewuster omgaan met voedsel
respect voor de natuur, lokale producten, de boer
beweging
gezondheid
geld besparen
voetafdruk
zelfredzaam
oefening
schoonheid
plezier
eten
vul zelf aan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten