8/08/2012

[zo 2 sept 14u] BBQ voor veggies?

Demonstratie/workshop ‘alternatief barbecueën’ 
om 14u aan de pluktuin ‘De onrustige bedden’, Broederlozestraat 118 te Vremde

Hou je van barbecueën en wil je eens iets anders dan vlees op de grill? Of ben jij een (ecologische) tuinier en wil je ideetjes opdoen hoe je je eigen groenten kan bereiden op de barbecue? Dan ben je welkom op onze demonstratie/workshop ‘alternatief barbecueën’.

veggie bbq gaat veel verder dan dit …

Breng alvast je keukenschort mee!

Steve, een fervente ‘outdoor cooker’ wil je graag hiermee laten kennismaken. Samen nieuwe producten leren kennen, bereiden en natuurlijk lekker proeven. Een demonstratie en workshop motiveert starters om zelf thuis aan de slag te gaan met veggie eten op de barbecue. Verras je gasten met iets speciaals. Breng alvast je keukenschort mee …

reserveren

bevestig hier je komst 
03 281 28 86



Waar haalden wij onze mosterd?

EVA

Eva roept zaterdag 7 juli uit tot Nationale Veggie BBQ-dag! Voor velen is het niet altijd duidelijk hoe je zelf kan bijdragen aan een beter leefmilieu. Weinig gezinnen zijn op de hoogte van de klimaatimpact van vleesconsumptie, zeker niet van de CO2 uitstoot. Dieren nemen (ook letterlijk) heel wat plaats in en hebben ‘bergen’ plantaardig voedsel nodig dat ze omzetten in vlees, melk en eieren.
EVA, oftewel Ethisch Vegetarisch Alternatief vzw, wil zoveel mogelijk mensen verleiden om meer plantaardig te eten. Ideetjes en verrukelijke recepten vind je op www.­vegetarisme.­be of veggiebbqdag.blogspot.be

Ecologische voetafdruk, wat is dat? 

Om de impact van het consumptiepatroon van elke verbruiker weer te geven, werd de ecologische voetafdruk ontwikkeld. Deze geeft weer hoeveel vruchtbare grond we gebruiken zoals we nu consumeren. Dit cijfer kan berekend worden voor één persoon, voor een land of product. Als we de aarde eerlijk verdelen, is er voor de behoeften van elke wereldbewoner 1,8 ha beschikbaar, ruim voldoende om van te leven. Maar velen zitten daar (onbewust) ruimschoots boven. Bereken je eigen ecologische voetafdruk op wwf-footprint.be/nl.
Je kan de voetafdruk ook berekenen voor een product op www.voedselvoetafdruk.be
Zo is de voetafdruk voor een komkommer uit België in de zomer 1,40 vierkante meter, maar in de winter uit een verwarmde serre liefst 3,77 m². De voedselvoetafdruk bedraagt 34%, een derde van de totale ecologische voetafdruk. Onze voeding duurzamer maken is dus een belangrijke manier om deze ecologische voetafdruk kleiner te maken. 

Welke stappen kan je zelf zetten?

Milieubewuster eten betekent vooral: bewust kiezen en koken en geen voedsel verspillen.
  • Kies voor lokale, seizoensgebonden productenen vermijd producten die per vliegtuig zijn getransporteerd 
  • Geef de voorkeur aan biologische ingrediënten en koop milieuvriendelijk geteelde producten 
  • Eet minder vlees en meer groenten en andere plantaardige producten 
  • Kies voor verse en weinig bewerkte voeding 
  • Gooi zo min mogelijk eten weg en koop op maat, bewaar zorgvuldig en kook porties op maat.

Geen opmerkingen: