1/02/2012

[zondag 20 mei 2012] eten wat het dorp schaft

Onrustige bedden 

Een jaar geleden startte Evert met een samentuin (gemeenschappelijke moestuin)Hij viert één jaar 'Onrustige bedden' en nodigt iedereen uit om 's middags (om 13 uur) mee een deelbare picnick te houden (zelf mee te brengen). 's Middag worden er taarten gebakken in de houtoven. Er wordt gewerkt in de tuin. Kinderen kunnen spelen in het bos.



wat is een samentuin

"Het idee van een 'samentuin' is niet origineel", vertelt Evert. "Er zijn allerlei formules, maar ik heb het eenvoudig gehouden: op woensdag en zondag is vanaf 9.30 uur iedereen welkom om te komen mee—tuinieren. lk stel zo nodig materieel ter beschikking en voor de aankoop van bijvoorbeeld plantgoed is er een hoed waarin iedereen een vrije bijdrage kan gooien.
En als we oogsten later in het seizoen, neemt ieder wat hij nodig heeft. Geen afspraken, geen vaste bijdragen, geen verdeelsleutels, geen minimumaanwezigheld of wat dan ook. De basis is vertrouwen.” Dat is mooi, natuurlijk. En hoeveel medetuiniers zijn er zo al langsgekomen? "Het moestuinseizoen is nog niet echt begonnen, maar in 2011 waren er een vijftal vaste 'klanten’terwijl er in totaal  twintig mensen langskwamen. Bedenk wel dat ik toen nog maar net gestart was met dit initiatief.“